tips & tricks

5 tips voor werken met velours

Een zachte, warme jurk, zo eentje om in weg te kruipen op een koude herfstdag, dat is wat ik voor ogen had. En mijn Ebony dress (een patroon van Closet Case Files) is precies zo cozy geworden als ik had gehoopt. Ik heb hem gemaakt van een extreem zachte, donkergroene stretchvelours met genoeg gewicht om mooi te vallen. Maar ik heb wel een paar lesjes geleerd tijdens de uitvoer van dit glibberige project. Ik deel ze met je.

 

_MG_1228

Eerst even dit: deze foto hierboven. Ik nam hem in een park in de buurt, met mijn statief en spiegelreflexcamera. Hoewel ik mijn fotografeer-gear al meer dan tien jaar in mijn bezit heb, vind ik het nog steeds heel moeilijk om een goede foto van mezelf te maken. Ondanks mijn uitrusting, inspanningen en stoerheid (hell yeah, het voelt stom om jezelf op de foto te zetten in het openbaar) is dit helaas de enige min of meer gelukte foto uit de park-serie. Ik ben mijn afstandsbediening kwijt, dat hielp niet, hopelijk lukt het beter wanneer ik die heb teruggevonden. Maar nu eerst: ter zake!

 

Tip 1: knip tegen de vleug in
De eerste les die ik met je wil delen is iets dat je niet op de foto kunt zien, maar er zeker wel is: ik heb het rugpand in de verkeerde richting geknipt. Ik had wat research gedaan over ‘hoe verwerk je velours nou eigenlijk’, en ik had in mijn oren geknoopt wat ik had gelezen: tegen de vleug in knippen (de vleug is de richting waarbij je dat zachte gevoel krijgt als je over de stof aait, je voelt vanzelf wanneer je tegen de vleug in strijkt, kind kan de was doen). Maar ergens in het knipproces moet ik mijn stof hebben gedraaid, want het rugpand van mijn jurk is nu super-aaibaar en als je van dichtbij kijkt, zie je een heel minimaal kleurverschil, omdat de stof er lichter uitziet als je ‘met de haartjes mee kijkt’. Technisch verhaal, maar probeer het maar eens. Het is waar. Niettemin draag ik mijn jurk gewoon, het zal geen hond echt opvallen.

 

_MG_1184

 

Tip 2: zet je persvoet naar beneden
Een basic fout. Maar wel zo eentje die elke naaister een of meerdere keren overkomt: zorg dat je persvoet naar beneden staat wanneer je gaat naaien of locken. Als je dat niet doet, staat er geen spanning op de schijfjes in je machine en vliegen de draden alle kanten op, behalve de goede! Vooral als je een paar lagen dikke stof onder je persvoetje hebt, valt het niet altijd op dat je voet niet naar beneden staat. Ik postte hierover een foto op mijn Instagram en heel veel naaisters herkenden dit probleem. Ik begreep dat er fancy, computergestuurde naaimachines op de markt zijn die een piepje geven als je wil naaien met de voet omhoog, maar aangezien ik een degelijk mechanisch exemplaar heb, valt zo’n piepje mij niet ten deel en moet ik er gewoon zelf the hard way achter komen. In elk geval: velours is AFSCHUWELIJK om te moeten lostornen. Ook daar kwam ik dus achter.

 

fullsizeoutput_972

 

Tip 3: naai met een boventransportvoet of je lockmachine
Stretchvelours is, naar mijn bescheiden mening, behoorlijk lastig om mee te werken, vooral wanneer je de goede kanten op elkaar moet naaien (en dat is bijna altijd, behalve bij de zoom). Ik moest het stukje halsboord dat ik met mijn machine had gedaan, uithalen. En toen ik het opnieuw had genaaid, moest ik het opnieuw uithalen. Uiteindelijk heb ik de boel maar met mijn schaar rechtgemaakt. Niet erg professioneel, maar het werkte. Lang verhaal kort: gebruik je lockmachine (of als je een Pfaff-naaimachine hebt met dubbeltransport: yay voor jou). In elk geval: gebruik welke manier van dubbeltransport dan ook. Je lockmachine, een coverlocker, een boventransportvoet…

 

Tip 4: rijg je halsboord met de hand
De vierde les heeft te maken met de voorgaande: rijg je halsboord met de hand vast voordat je hem er met je lockmachine aan vastmaakt. Ik verzeker je dat je gaat vloeken wanneer alle lagen velours over elkaar heen glibberen en je er totaal geen grip meer op hebt.

 

_MG_1187

 

Tip 5: pers je zomen
Persen, persen, persen! Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen. Maar pers je zomen (en ook je halsboord) wel altijd vanaf de verkeerde kant van de stof, de binnenkant van je kledingstuk dus. Deze tip gaat eigenlijk voor elk kledingstuk op, maar zeker bij velours is het extreem belangrijk dat je alles zo goed mogelijk op zijn plek krijgt voordat je je zoom gaat naaien. De Ebony dress heeft een ronde zoom aan zowel de voor- en achterkant van de jurk, en daar waar de draai wordt gemaakt, is persen extra éxtra belangrijk.
Ik gebruik altijd mijn perskussen van Prym, dat overigens 13 euro kostte, wat een brutale prijs is voor wat restjes stof opgevuld met zaagsel, maar soit, zelf maken is ook weer zo’n gedoe (maar voor de diehard DIY’ers: dat kan dus).

 

Oké. Dat waren mijn vijf zelfondervonden lessen over werken met velours. Wat heb jij geleerd van jouw veloursproject?

 

patroon: Ebony tee and dress – Closet Case Files
stof: stretchvelours van Van der Vorst Modestoffen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *