persoonlijk

Bedankt mam!

Net als veel meiden vrouwen van mijn leeftijd heb ik een moeder die altijd veel kleren naaide voor mijn broers, maar vooral voor mij en haarzelf. Avondenlang zat ik met haar aan tafel, zij met haar ratelende Elna Lotus (zie foto, oh vintage!) en ik met een kop thee en een trommel vol koekjes. Van tijd tot tijd stond ik met mijn blote voeten op een stoel, dan speldde mijn moeder mijn nieuwe kleertje af. Soms speldde ze mij er per ongeluk een beetje aan vast.

Die naaiavondjes met mijn moeder – die steevast doorliepen tot diep in de nacht, terwijl ik allang lag te slapen – zijn gouden herinneringen. Niet alleen had ik een bijzonder soort quality time met mijn moeder, de laatste weken is gebleken dat ik er als trouwe toeschouwer ook enorm veel van heb geleerd. Ik naai pas zeven weken echt serieus, mijn me-made collectie telt negen stuks en alles is draagbaar. Het kan niet anders dan dat dat door mijn moeder komt. En als het niet die toekijkavondjes waren, zijn het wel haar genen.

Ik wilde het wel leren toen ik een jaar of achttien was. Het naaien dan toch. Niet alle rest eromheen, het patronen overnemen, het spelden en het uithalen van verkeerde stiksels. Lees: mijn moeder kreeg mij de bediening van de naaimachine uitgelegd, maar daar hield het zo’n beetje op.

Tien jaar later deed ik weer een poging, door naaiavondjes te houden samen met twee collega’s. Ik worstelde mij door een papieren patroon van een veel te moeilijk bloesje uit Burda, en het einde van het liedje was dat mijn toenmalige collega Mirella, die ontiegelijk goed kan naaien, mijn bloesje in elkaar zette. De prijzige Husqvarna die ik voor die naaiavondjes had aangeschaft, verdween in de doos. En die doos verdween op zijn beurt jarenlang op zolder.

Tot dus zeven weken geleden. Ik zag op Instagram toffe dingen voorbijkomen. Plus ik had mijn naaimachine nodig voor het rechttoe-rechtaan stikken van een kussensloopje. Dat ging nogal moeizaam. Zo moeizaam dat ik dacht: ik móet dit leren. Dat is precies wat ik deed. En ik heb zomaar ineens een verborgen passie aangeboord.

Dankjewel mam.

 

 

 

*** Thank you & credits for the picture I used to Mabel Teoh from thescarfer.net creative blog ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *