spullen

Een serieuze schaar

“Deze van 22 euro gebruiken we hier zelf in de winkel, een prima schaar voor een beginner”, zei de verkoper in de stoffenwinkel. Ik voelde me beledigd. Ik naaide ‘al’ een jaar, dus hoezo beginner? Het feit dat ik advies vroeg bij aankoop van een schaar, wilde toch niet zeggen dat ik nog nooit een stofje had geknipt? Rebels als ik was, gooide ik dus een professionele stofschaar van Prym in mijn mandje. Prijskaartje: 40 euro. Beginner, pfff!

De meneer in de winkel had gezegd dat die schaar zwaarder was. ‘Zwaar is goed’, dacht ik, en ik vóelde gewoon dat dit een degelijke aankoop was. Tijdens de dertig minuten durende rit naar huis voelde ik me een niet-beginner. Iemand met een Serieuze Schaar voor Echte Naaisters. Eenmaal thuis begon ik gretig te knippen. En ik was… teleurgesteld.

De Serieuze Schaar die toch niet zo fijn was.

Een klein jaar knipte ik met de Serieuze Schaar. Ik deed net alsof het een topaankoop was. Tot ik op een dag genoeg kreeg van de Serieuze Pijn in mijn hand, want inderdaad, de schaar was zwaar. En hij knipte ook loodzwaar. En hij maakte een zwaar irritant geluid. Squeeeeeeek. Zoiets. Ik zette mijn schaar op Instagram met als onderschrift: ‘In de categorie ‘aankopen waar ik spijt van heb’. Plus de vraag om (een beetje budgetvriendelijke) scharentips. En die kreeg ik. Een hoop!

Veel aangeraden waren de scharen van Kai. Ik googelde en bestelde de N-5230 bij meesterslijpers.nl. Voor de perfecte budgetvriendelijke prijs van 22 euro. Een dag later had ik ‘m in huis. Ik knipte. Er zongen engelen.

fullsizeoutput_c8a
De KAI-scharen gaan perfect door denim!

Ook bij Prym Consumer hadden ze inmiddels mijn Instagram-post gezien. ‘We vinden het vervelend dat je schaar zo slecht bevalt en we willen je een vervangend exemplaar aanbieden’, kreeg ik in mijn berichtenbox. Wauw. Wat een service! Ik mocht gewoon een spiksplinternieuwe schaar uitzoeken van hun website. Maar ja, ik had natuurlijk zelf nét een nieuwe schaar gekocht. Toch heb ik van het aanbod gebruikgemaakt. Mijn keuze viel op de grootste (25 centimeter) stofschaar die ze hadden. Die, toevallig of niet, óók van KAI was, maar dan in een Prym-jasje. Een grote schaar voor lange stukken, ik stel me zo voor: spijkerbroeken. En spijkerbroeken staan nog op mijn to-sew-list.

fullsizeoutput_c88
Ik maak lintjes aan mijn stofscharen zodat ik altijd een reminder heb met welke schaar ik wel en geen stof moet knippen.

Een flink aantal projecten verder (oké, vooral T-shirts en nog geen jeans) kan ik beamen dat de KAI-scharen echt geweldig knippen. Ze zijn licht van gewicht (note to self: zwaar is dus niet per se goed), supersoepel en/want vlijmscherp. En heel betaalbaar. Ik hoop dat ze lang meegaan, want ik kan al een paar schaar-miskopen op mijn conto schrijven.

Samenvattend persoonlijk advies:

Niet kopen: de stofschaar van de Hema, de zware metalen stofschaar van Prym met de toevoeging ‘topkwaliteit’ (waarmee ik niet zeg dat de kwaliteit an sich niet goed is, maar ik vind het gewoon een vreselijke schaar om mee te knippen).
Wel kopen: alles waar KAI op staat (dit zijn ook alle stofscharen in de ‘professional’ range van Prym – bijvoorbeeld Professional Naaistersschaar ST 8 3/4 inch 23 cm of de KAI N-5230, dit zijn exact dezelfde scharen als je het mij vraagt, alleen het handvat heeft een andere kleur).

 

Op mijn verlanglijst staat nu nog een klein schaartje van KAI dat ik naast mijn naaimachine kan leggen. Je moet toch iets te wensen overhouden.

Wat is jouw favoriete schaar?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

10 Reacties

  • Lianne - Sew & Press

   Ik heb ook een rolmes, maar voel me daar niet heel erg zelfverzekerd mee. Ik glijd er telkens mee uit, heb het gevoel dat ik met een schaar toch meer controle heb. Maar dat is vast en zeker ook een kwestie van oefenen 😉

 • Karin

  Wat tof dat je weer blogt! Mooi geschreven over je “serieuze schaar”, haha! Ik moet ook maar eens een “echte” kopen. De kai-scharen lijken mij ook wel wat!
  Ik heb twee pauper-scharen zoals ik ze zelf noem 😉 Eentje komt van een naaiset van de Lidl waarmee ik mijn naaicarrière begon. En de ander is een grote gouden (goudkleurige) schaar van Flying Tiger die ik voor €6 vooral voor het hippe uiterlijk kocht :p Maar beide doen ze het nog steeds prima dus ben nog niet zo snel geneigd om een nieuwe te kopen. Bij mijn naaimachine gebruik ik een klein borduurschaartje. Die is ook heel fijn bij het lostornen van zomen en naden.

 • Maya

  Als ik veel moet knippen zweer ik bij de gemaksschaar van Fiskars… dat is een schaar met veer, wordt meen ik ook wel reumaschaar genoemd en kost zo’n 20 euro…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *