patroonhacks

Tilda met een twist

In mijn vorige blogpostzei ik het al: Tilda is favoriet. Maar Tilda heeft voor het Hollandse najaar een nadeel: de mouwen zijn te kort. Helemaal lang hoeven ze van mij nou ook weer niet — ik stroop mijn mouwen vaak een stukje op — dus ik paste het patroon aan en tekende een driekwart mouw.

Bij het maken van alle drie mijn Tilda’s tot nu toe (en na het zien van vele, vele versies van andere naaisters, inclusief de versie uit La Maison Victor zelf) viel me op dat het split op de rug er bij niemand (!) netjes uit zag. Zelf gebruikte ik nog extra versteviging op de belegjes van het split en heb ik bij alle tops het split in lengte gehalveerd, maar niets mocht baten. Toen ik een keer vergeten was het knoopje op de rug dicht te doen, viel een van mijn tops best geinig in een soort V op mijn rug. Ik kreeg een ideetje: ik laat de volgende keer het split gewoon weg en teken een schuine lijn van de schouder- naar de middenachternaad.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik had nog een off-white structuurstofje liggen, bedoeld voor een Tilda. Omdat er een vlek in zat toen ik de stof kocht, kreeg ik van de marktman die 20 centimeter met die vlek gratis erbij. De vlek ging eruit in de was en zo had ik voldoende stof voor een Tilda met driekwart mouw. De V op de rug is niet helemaal geworden zoals ik het wilde, ik durfde niet een te grote V te maken, maar deze is wel erg bescheiden uitgevallen. Daarbij is de punt van de V niet scherp, maar meer rond. Dat komt doordat de stof behoorlijk stevig is en ik de achterbelegjes niet aan de stofvouw heb geknipt, maar in twee delen. Dat zorgde in de hoekjes voor te veel lagen stof (ik heb ze later een beetje weggeknipt) en maakte het geheel wat minder strak ogen. Ik brak trouwens ook voor het eerst een naald (in drie delen, krijg ik nu een medaille?).

Niettemin heb ik mijn top al lekker gedragen en ik ben best blij met het resultaat. Als iemand anders een toffe Tilda-hack heeft, hoor en zie ik die graag!

 

In my last blogpost I mentioned it: Tilda is one of my favourites. But she has one disadvantage regarding our Dutch fall: the sleeves are too short. I don’t need them to be super long, so I adjusted the pattern and made myself an in between version with 3/4 of sleeve length.

With all the Tilda’s I made (and all the ones I’ve seen on the internet and even La Maison Victor’s own version in the magazine) something that struck me was the sloppy slits at the back. No one managed to keep it a firm, me neither, despite reinforcing the facings of the slit. Once I forgot to close the button on my back. In the mirror I saw this nice V and so an idea for a Tilda-hack was born.

I’m not perfectly happy with the way the top turned out, I think the V is a bit too modest. Also, it’s a bit rounder than I planned, due to the kind of fabric I used and due to the fact that I didn’t use a one piece facing (as in: laying the pattern at the fabric fold). Therefore I had to stitch in six layers of fabric at some places. Which by the way for the first time cost me a needle (I broke it into three parts, do I get a medal for that?).

Nevertheless I wore my new top with a lot of pleasure, I’m quite happy with it. If anybody has a Tilda-hack too, I’d be glad to hear & see!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *